EMDR
Știu că este greu să mergem la un psiholog È™i să îi povestim despre problemele noastre. Uneori simÈ›im că nu vrem să ne amintim evenimente dificile din viață, chiar nu credem că ne poate ajuta să ne tot amintim de copilărie. Este un act de mare curaj să mergi la terapie È™i să intri în contact cu emoÈ›ii care simÈ›i că pot fi foarte dureroase. Multe persoane sunt încă sceptice în legătură cu procesele de consiliere È™i psihoterapie.
Am participat la un curs de formare în EMDR (Eye Movement Desentisation and Reprocessing) furnizat de EMDR Masterclass din Irlanda de Nord iar formatorul este Michael Paterson, o persoană specială, care el însuÈ™i a trecut printr-o traumă majoră. Este o abordare terapeutică descoperită de Francine Shapiro, destinată iniÈ›ial doar intervenÈ›iei pentru persoanele care sufereau de stres posttraumatic. Acum metoda se foloseÈ™te cu foarte mare succes È™i pentru tratamentul dependenÈ›elor, tratamentul anxietății sau creÈ™terea încrederii în sine. Este o metodă validată È™tiinÈ›ific È™i există È™i un jurnal dedicat Journal of EMDR Practice and Research.
Reprocesarea se realizează prin miÈ™cări bilaterale ale ochilor sau ale mâinilor (îmbrățiÈ™area fluturelui). Acestea pot părea la început ciudate, în special pentru clienÈ›ii care sunt obiÈ™nuiÈ›i cu terapia vorbită. Dar pe măsură ce se exersează se È™i percep primele rezultate. Este important însă ca deja să existe o relaÈ›ie terapeutică È™i un nivel crescut de încredere în terapeut.
Care ar fi avantajele EMDR? Este un tratament de scurtă durată, È™i pot apărea rezultate foarte bune destul de repede. De asemenea, nu este necesar să intri în foarte multe detalii despre evenimentele traumatizante din viaÈ›a ta. Se poate realiza È™i față în față È™i online cu aceeaÈ™i eficiență. Riscul de a fi retraumatizat este foarte mic, există metode care se învață de la primele È™edinÈ›e EMDR care te pot ajuta să te stabilizezi È™i să te reglezi emoÈ›ional.